Med Partners BV

Klachten Herpes


De meeste mensen die besmet zijn met HSV – 1 of HSV – 2 zijn asymptomatisch of vertonen zeer milde symptomen die onopgemerkt blijven of worden aangezien voor een andere huidaandoening.

Klachten herpes

Indien u besmet bent met het virus, hoe herkent u dan genitale herpes? De symptomen verschillen tussen de man en de vrouw niet veel:

  1. De man heeft pijnlijke blaasjes welke snel opengaan. Daardoor vormt de huid erosies, dit zijn kleine bobbeltjes op de huid welke glanzen. Dit wordt dan ook wel de glanspenis genoemd en komt voor op de voorhuid van de penis. Dit kan ook voorkomen bij de anus. Indien de initiële blaasjes niet kapot gaan dan hopen de blaasjes zich op door pus en kunnen in de lies de lymfklieren pijnlijk en vergroot zijn.
  2. De vrouw heeft nagenoeg dezelfde symptomen echter heeft de vrouw veelal last met plassen. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Normaal gesproken zullen de symptomen verdwijnen na een week of drie indien er geen behandeling wordt ondergaan.

81,1 % van de geïnfecteerde individuen is zich niet bewust van hun herpes infectie

Wanneer de symptomen zich voordoen worden ze meestal weergegeven als een of meer blaasjes op of rond de geslachtsdelen, anus of mond. De gemiddelde incubatietijd na blootstelling is 4 dagen (bereik 2-12 ). De blaasjes breken en laat pijnlijke zweren die twee tot vier weken duren om te genezen. Deze symptomen wordten een ” uitbarsting ” of episode genoemd.

Klinische manifestaties van genitale herpes verschillen tussen de eerste en terugkerende uitbraken van HSV. De eerste uitbraak van herpes is vaak geassocieerd met een langere herpeslesies, verhoogde virale verspreiding (waardoor HSV transmissie waarschijnlijker wordt) en systematische symptomen waaronder koorts, spierpijn, gezwollen lymfeklieren en hoofdpijn. Terugkerende uitbraken van genitale herpes komen veel voor, met name in het eerste jaar van de infectie. Ongeveer de helft van de patiënten die recidieven herkennen hebben prodromale symptomen, zoals milde tintelingen of pijnscheuten in de benen, heupen en billen die uren tot dagen voelbaar zijn vóór uitbarsting van herpeslesies. Symptomen van terugkerende uitbraken zijn meestal korter in duur en minder ernstig dan de eerste uitbraak van genitale herpes. Hoewel de infectie oneindig kan blijven in het lichaam, neemt het aantal uitbraken vaak af in de tijd. Recidieven zijn veel minder frequent voor genitale HSV – 1 infectie dan voor genitale HSV – 2 infectie.