Med Partners BV

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia is een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Het hebben van een soa is erg vervelend. Niet alleen omdat je er zelf last van kunt hebben, maar ook omdat je de soa met seksueel contact over kunt dragen aan je seksuele partner(s). Daarom is het belangrijk om te weten hoe soa’s veroorzaakt worden, zodat je het ook kunt voorkomen. Want hoe krijg je chlamydia? Lees er hier alles over.

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia is een soa, wat betekent dat het wordt overgedragen door seks. Chlamydia is de meest voorkomende soa. Het komt met name veel bij jonge mensen voor. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, de Chlamydia Trachomatis bacterie. Deze bacterie kan door een besmet persoon worden overgedragen naar zijn of haar seksuele partner. Het overdragen van deze chlamydia bacterie gebeurt bij onveilig seksueel contact. Met onveilig seksueel contact wordt bedoeld dat er penetratie plaatsvindt van de penis in de vagina of anus, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van een condoom. Ook een gescheurd condoom of het gebruik van een condoom dat je al eerder met een andere partner gebruikt hebt, valt onder onveilige seks. Het gebruiken van de pil of een spiraaltje beschermt niet tegen chlamydia. Chlamydia krijg je dus door onveilig vrijen, zonder een nieuw of schoon condoom. Je krijgt geen chlamydia van zoenen of knuffelen.

Wat maakt chlamydia zo besmettelijk?

Chlamydia is de meest voorkomende soa en dat is niet toevallig. Chlamydia geeft namelijk bij heel veel mensen geen klachten. Ongeveer de helft van de mannen en zelfs zo’n 80% van de vrouwen merkt niet dat hij of zij chlamydia heeft. Als je niet weet dat je zelf een soa hebt, kan je dus ook je seksuele partner hier niet voor waarschuwen. Zo dragen veel mensen chlamydia over door onveilig vrijen, zonder dat ze het zelf weten. Hierdoor kan chlamydia dus gemakkelijk verspreid worden. Ondanks dat je vaak geen klachten krijgt van chlamydia, is het wel een ziekte die vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. Zo kunnen er bij vrouwen verklevingen in het bekken ontstaan van de vrouwelijke inwendige geslachtsorganen. Deze kunnen leiden tot blijvende buikpijn en verminderde vruchtbaarheid. Ook bij mannen kan chlamydia een ontsteking geven, waardoor de vruchtbaarheid verminderd.

Hoe weet je of je chlamydia hebt?

Omdat chlamydia vaak geen klachten geeft, heb je meestal geen aanwijzingen dat je chlamydia hebt. Als je wel klachten hebt, last hebben van een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, afscheiding uit de vagina of penis en jeuk in het genitaal gebied. Maar dus ook zonder klachten is het na onveilig vrijen mogelijk dat je chlamydia hebt. Als je chlamydia hebt, is het belangrijk om het op tijd te behandelen met antibiotica. Als je wilt weten of je chlamydia hebt, kan je jezelf makkelijk testen op chlamydia, zodat je snel weet of je actie moet ondernemen. Een chlamydia test kan je gemakkelijk anoniem bestellen. De chlamydia test is betrouwbaar en veilig. De verzending van de test is discreet en anoniem. Als je vandaag voor 21.00 uur bestelt, heb je hem morgen in huis. Zo hoef je niet lang met vervelende spanning te zitten om te weten of je chlamydia hebt.